21 Ocak 2010 Perşembe

325 TEKEL eyleminde ambulans sesleri




TEKEL işçileri, önceki gün başlattıkları ''açlık grevi''nin ardından ilk ambulans sesleri duyuldu ve 4 kişi hastaneye kaldırıldı.

"ANKARA - İş yerleri kapatılan TEKEL işçilerinin, özlük haklarını koruyarak başka kamu kurumlarına geçme talebiyle gerçekleştirdikleri eylem 38. gününde sürüyor.

İşçilerin başlattıkları açlık grevleri de 3. gününe ulaştı ve bu gün ilk ambulans sesleri duyuldu. Açlık grevini yürüten 4 kişi hastaneye kaldırıldı. Bu dört kişi arasında ölüm orucu tuttuğunu söyleyen Abdurrahman Turanç da bulunuyor."

ntvmsnbc devamı

"38 gündür eylemde olan tekel işçilerinin açlık grevi devam ediyor. İşçiler kararlı. Peki TEKEL işçileri neye tepkili? tartışmalı 4-C statüsü ne demek ve neleri kapsıyor?

(CNN TÜRK) -- Tam 38 gündür eylemdeler. Son çare olarak başladıkları açlık grevinin ise 3. günü. Onlar hükümeti, Başbakan'ı ve kendilerine tanınan 4-C yani sözleşmeli personel statüsünü protesto ediyorlar.

AK Parti'nin TEKEL işçileri için bulduğu formül, özelleştirilen işletmelerdeki tazminatını almayıp çalışmak isteyen işçileri, 4-C statüsüne geçirmek.

Yani geçici sözleşmeli personel statüsü. Buna göre TEKEL işçileri kıdem ve ihbar tazminatı alamayacak, sendikalı olamayacaklar. Üstelik kendilerine ikramiye de ödenmeyecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TEKEL işçilerini yan gelip yatmakla suçluyor. İşçilerin ısrarla karşı çıktığı 4-C ne demek ve neleri kapsıyor?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurlar ile sözleşmeli ve geçici personeller; A, B, C fıkralarıyla tanımlanıyor.

C fıkrası, özelleştirmelerden dolayı başka kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilecek geçici personelleri kapsıyor. C statüsünü tanımlayan ilk koşul bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olması. İşte bu şekilde çalışanlara 4-C'li deniyor.

Peki TEKEL işçileri için bu uygulama ne anlama geliyor?
Bu maddeye göre bir işçi en çok 10 ay çalışabiliyor. Bu süre 4 aya kadar inebiliyor. Geçici personellere, tahsil dereceleri dikkate alınarak belirlenecek brüt aylık ücretler ödeniyor.

Özelleştirilen işyerlerindeki pek çok işçi, 4-C kapsamına da alınmadı. İşsiz kalan işçi sayısı on binlerle ifade ediliyor.

Hizmet sözleşmesi feshedilen işçilere; kıdem ya da ihbar tazminatı da ödenmiyor."

cnnturk

Hiç yorum yok: